Handbalschool Brabant The Netherlands

Training, coaching en advies! Handbalschool Brabant the Netherlands gaat voor het totaalpakket. De handbalschool streeft naar een zo goed mogelijke begeleiding voor de handbaltalenten en daar mag het mentale aspect natuurlijk niet bij ontbreken. Wij van Jouw Psychologisch Voordeel zijn dan ook blij dat wij hen daarbij mogen ondersteunen.

Het mentale aspect heeft een zichtbare, vaste waarde gekregen binnen de organisatie, doordat er ieder jaar meerdere mentale trainingen worden gegeven en individuele mentale coaching wordt aangeboden. Naast de zichtbare, vaste waarde werkt de handbalschool ook op de achtergrond aan psychologische verbeteringen. Jouw Psychologisch voordeel denkt mee over toekomstplannen en adviseert de school waar mogelijk hoe zij de psychologie kunnen inzetten in hun voordeel.

Door het jaar heen worden er meerdere mentale trainingen gegeven aan alle teams van de handbalschool met als doel “de talenten voorbereiden op het uitvoeren van een (spannende) taak”. Bijvoorbeeld het uitvoeren van een specifieke actie op een belangrijk moment in een wedstrijd of juist het omgaan met “spanning” in de aanloop naar een wedstrijd toe. Hoe kunnen zij vaker doen waar ze goed in zijn? En wat kunnen zij doen om op de belangrijke momenten te schitteren? In samenwerking met de handbalschool zorgen wij ervoor dat de mentale trainingen leuk, leerzaam en “makkelijk” toepasbaar zijn. Dat doen we o.a. door de theorie in begrijpelijke taal over te brengen en waar mogelijk meteen in de praktijk toe te passen. Ook spelen wij in op interactie met de deelnemers, zodat het niet alleen ons verhaal wordt maar ook dat van hen, met als bijkomend voordeel dat de informatie beter blijft hangen. Waar mogelijk wordt iedere kans benut om de mentale training te combineren met een reguliere training op het veld, want de theorie is interessant, maar uiteindelijk gaat het om handballen!
Eén keer in het jaar zal er ook één workshop worden verzorgd voor ouders die daar interesse in hebben. Het zal daarbij vooral gaan om “wat je als ouder kunt doen om je kind te helpen bij zijn of haar ontwikkeling”. Fantaseert jouw kind ook over het spelen in het Nationale handbalteam? Wat doe je als je zoon of dochter een keer geen zin heeft in een training of wedstrijd? Hoe ga je om met je enthousiasme tijdens een wedstrijd of met een teleurgesteld kind als het verloren heeft?

Ook individuele (mentale) coaching heeft een vaste waarde gedurende het handbaljaar gekregen. Handballers die merken dat zij moeite hebben met het focussen op de juiste dingen, (veel) spanning ervaren, (vaak) onzeker zijn over hun kwaliteiten of een andere specifieke hulpvraag hebben, kunnen bij ons terecht voor mentale coaching. Middels een individueel traject gaan we werken aan de nodige mentale vaardigheden om uiteindelijk met meer plezier een betere prestatie te leveren. Talenten die graag nog meer uit hun handbalcarrière willen halen, maar niet direct “problemen” ervaren kunnen ook hun voordeel doen met het coachingstraject. Zij zullen leren hoe zij hun doelen effectief kunnen nastreven, zonder dat het ten koste gaat van andere belangrijke zaken, zoals bijvoorbeeld school. Ook zij zullen hun mentale vaardigheden verbeteren, zodat ze vaker goed kunnen presteren en leren hoe ze hun optimale prestatie flow kunnen creëren. Zelfstandigheid, zelfvertrouwen en motivatie zijn belangrijke factoren bij een individueel coachingstraject.

Op de achtergrond zijn wij aanwezig tijdens algemene vergaderingen en hebben wij een belangrijke rol in een groep binnen de handbalschool die zich bezighoudt met het mentale beleid. Daarnaast verzorgen wij zo nu en dan een mentale training voor het bestuur en de trainers van de handbalschool. Jouw Psychologisch Voordeel adviseert de school hoe zij het beste kunnen omgaan met bepaalde situaties, waar zij op moeten letten bij het ontwikkelen van een visie op dit gebied en hoe zij de psychologische voordelen het beste kunnen benutten. De meeste trainers van de handbalschool hebben al aardig wat kennis en vaardigheden op het mentale vlak, dat verhoogt de kans op een effectieve en succesvolle samenwerking. Samen streven wij er naar om op de korte termijn, maar vooral ook op de lange termijn resultaat te boeken met deze aanpak, waar de technische, tactische en conditionele aspecten meer waard worden door de finishing touch van het mentale aspect.

De samenwerking met de handbalschool is een mooi voorbeeld van hoe wij het voor ons zien. De juiste samenwerking maakt elkaar sterker. Samen maken wij de sportpsychologie toegankelijk voor iedereen, zodat steeds meer mensen hun voordeel ermee kunnen doen. Van beide kanten wordt er actief meegedacht over hoe wij de ideale situatie kunnen creëren voor de handbaltalenten. Dat leidde al snel tot een win win constructie, waarbij Jouw Psychologisch Voordeel en de handbalschool, een student van de opleiding Toegepaste Psychologie (met een Sport and Performance Coaching diploma) een stageplek kunnen bieden. De student kan onder begeleiding van Jitze Jouwsma, gediplomeerd toegepast (sport) psycholoog, zijn stageopdrachten maken en praktijkervaring op doen. Mede dankzij deze constructie blijft de intensieve samenwerking op deze manier haalbaar en betaalbaar. Wil je meer weten over deze constructie of lijkt dit jou ook wel iets voor jouw organisatie? Stuur een mail met je vraag naar [email protected] en misschien hebben wij dan binnenkort ook een succesvolle samenwerking.

Wat jouw voorgangers van mij vinden

"Ik vind de actieve aanpak die JPV hanteert erg prettig. De workshop over doelen stellen slaat ook echt aan bij mijn groep. Verder denk ik dat spelers er onbewust meer mee bezig zijn dan we denken. Ik ben van mening dat het werk van JPV een toegevoegde waarde is voor de organisatie Handbalschool Brabant the Netherlands."

Hans de Rooij

Technisch coördinator & trainer Handbalschool Brabant the Netherlands

"Jitze weet door middel van een goede analyse heel goed bruikbare handvatten mee te geven die je als sporter helpen beter te presteren. Of je nu ergens tegenaan loopt of gewoon eens wilt ervaren wat je door middel van sportpsychologie kunt verbeteren, ik ben overtuigd dat zijn tips en trics je kunnen helpen tijdens je training en wedstrijd. Hij is betrokken en altijd bezig zichzelf te ontwikkelen volgens de nieuwste inzichten, waardoor je echt een team wordt en samenwerkt voor betere prestaties."

Joep Staps

Multi-atleet

"Je merkt goed dat de spelers die er echt iets mee kunnen er ook gebruik van maken, dat wil zeggen dat er vertrouwen is in JPV en dat is erg positief. Het is goed dat spelers er op deze leeftijd mee bezig gaan om er later profijt van te hebben. De samenwerking is erg prettig en de nuchtere aanpak van JPV spreekt me heel erg aan. Het zorgt ervoor dat de spelers de soms wat zweverige psychologie ook echt begrijpen en kunnen toepassen in de praktijk."

Duncan van Cauter

Trainer Handbalschool Brabant the Netherlands