Portfolio:

Handbalschool Brabant The Netherlands 1

Handbalschool Brabant The Netherlands

Training, coaching en advies! Handbalschool Brabant the Netherlands gaat voor het totaalpakket. De handbalschool streeft naar een zo goed mogelijke begeleiding voor de handbaltalenten en daar mag het mentale aspect natuurlijk niet bij ontbreken. Wij van Jouw Psychologisch Voordeel zijn dan ook blij dat wij hen daarbij mogen ondersteunen.

Het mentale aspect heeft een zichtbare, vaste waarde gekregen binnen de organisatie, doordat er ieder jaar meerdere mentale trainingen worden gegeven en individuele mentale coaching wordt aangeboden. Naast de zichtbare, vaste waarde werkt de handbalschool ook op de achtergrond aan psychologische verbeteringen. Jouw Psychologisch voordeel denkt mee over toekomstplannen en adviseert de school waar mogelijk hoe zij de psychologie kunnen inzetten in hun voordeel.

Door het jaar heen worden er meerdere mentale trainingen gegeven aan alle teams van de handbalschool met als doel “de talenten voorbereiden op het uitvoeren van een (spannende) taak”. Bijvoorbeeld het uitvoeren van een specifieke actie op een belangrijk moment in een wedstrijd of juist het omgaan met “spanning” in de aanloop naar een wedstrijd toe. Hoe kunnen zij vaker doen waar ze goed in zijn? En wat kunnen zij doen om op de belangrijke momenten te schitteren? In samenwerking met de handbalschool zorgen wij ervoor dat de mentale trainingen leuk, leerzaam en “makkelijk” toepasbaar zijn. Dat doen we o.a. door de theorie in begrijpelijke taal over te brengen en waar mogelijk meteen in de praktijk toe te passen. Ook spelen wij in op interactie met de deelnemers, zodat het niet alleen ons verhaal wordt maar ook dat van hen, met als bijkomend voordeel dat de informatie beter blijft hangen. Waar mogelijk wordt iedere kans benut om de mentale training te combineren met een reguliere training op het veld, want de theorie is interessant, maar uiteindelijk gaat het om handballen!
Eén keer in het jaar zal er ook één workshop worden verzorgd voor ouders die daar interesse in hebben. Het zal daarbij vooral gaan om “wat je als ouder kunt doen om je kind te helpen bij zijn of haar ontwikkeling”. Fantaseert jouw kind ook over het spelen in het Nationale handbalteam? Wat doe je als je zoon of dochter een keer geen zin heeft in een training of wedstrijd? Hoe ga je om met je enthousiasme tijdens een wedstrijd of met een teleurgesteld kind als het verloren heeft?

Ook individuele (mentale) coaching heeft een vaste waarde gedurende het handbaljaar gekregen. Handballers die merken dat zij moeite hebben met het focussen op de juiste dingen, (veel) spanning ervaren, (vaak) onzeker zijn over hun kwaliteiten of een andere specifieke hulpvraag hebben, kunnen bij ons terecht voor mentale coaching. Middels een individueel traject gaan we werken aan de nodige mentale vaardigheden om uiteindelijk met meer plezier een betere prestatie te leveren. Talenten die graag nog meer uit hun handbalcarrière willen halen, maar niet direct “problemen” ervaren kunnen ook hun voordeel doen met het coachingstraject. Zij zullen leren hoe zij hun doelen effectief kunnen nastreven, zonder dat het ten koste gaat van andere belangrijke zaken, zoals bijvoorbeeld school. Ook zij zullen hun mentale vaardigheden verbeteren, zodat ze vaker goed kunnen presteren en leren hoe ze hun optimale prestatie flow kunnen creëren. Zelfstandigheid, zelfvertrouwen en motivatie zijn belangrijke factoren bij een individueel coachingstraject.

Op de achtergrond zijn wij aanwezig tijdens algemene vergaderingen en hebben wij een belangrijke rol in een groep binnen de handbalschool die zich bezighoudt met het mentale beleid. Daarnaast verzorgen wij zo nu en dan een mentale training voor het bestuur en de trainers van de handbalschool. Jouw Psychologisch Voordeel adviseert de school hoe zij het beste kunnen omgaan met bepaalde situaties, waar zij op moeten letten bij het ontwikkelen van een visie op dit gebied en hoe zij de psychologische voordelen het beste kunnen benutten. De meeste trainers van de handbalschool hebben al aardig wat kennis en vaardigheden op het mentale vlak, dat verhoogt de kans op een effectieve en succesvolle samenwerking. Samen streven wij er naar om op de korte termijn, maar vooral ook op de lange termijn resultaat te boeken met deze aanpak, waar de technische, tactische en conditionele aspecten meer waard worden door de finishing touch van het mentale aspect.

De samenwerking met de handbalschool is een mooi voorbeeld van hoe wij het voor ons zien. De juiste samenwerking maakt elkaar sterker. Samen maken wij de sportpsychologie toegankelijk voor iedereen, zodat steeds meer mensen hun voordeel ermee kunnen doen. Van beide kanten wordt er actief meegedacht over hoe wij de ideale situatie kunnen creëren voor de handbaltalenten. Dat leidde al snel tot een win win constructie, waarbij Jouw Psychologisch Voordeel en de handbalschool, een student van de opleiding Toegepaste Psychologie (met een Sport and Performance Coaching diploma) een stageplek kunnen bieden. De student kan onder begeleiding van Jitze Jouwsma, gediplomeerd toegepast (sport) psycholoog, zijn stageopdrachten maken en praktijkervaring op doen. Mede dankzij deze constructie blijft de intensieve samenwerking op deze manier haalbaar en betaalbaar. Wil je meer weten over deze constructie of lijkt dit jou ook wel iets voor jouw organisatie? Stuur een mail met je vraag naar [email protected] en misschien hebben wij dan binnenkort ook een succesvolle samenwerking.

Mogelijk vind u dit ook interresant:

Top Tennis Training Brabant 3

Top Tennis Training Brabant

Top Tennis Training Brabant (TTTB) is een succesvolle & professionele tennisschool in Breda en omstreken. Vooral de ervaring van de eigenaren en de verschillende specialiteiten van de overige tennisleraren maakt deze tennisschool zo uniek in mijn ogen. Sinds 2009 ben ik officieel als tennisleraar bij TTTB en krijg ik ieder jaar weer de kans om […]

Devian van Dorst - Zet hoog in en ga ervoor! 5

Devian van Dorst – Zet hoog in en ga ervoor!

Zet hoog in en ga ervoor. Dat is precies wat Devian van Dorst (links op de foto) en Sam van Kroonenburg (rechts op de foto) hebben gedaan tijdens hun stage periode bij Jouw Psychologisch Voordeel. Wat ons betreft mogen zij met trots terugkijken op hun stage. We laten hier Devian aan het woord: “Bij de […]

Prof voor een week – Tennis Vereniging Bavel 7

Prof voor een week – Tennis Vereniging Bavel

Op de tennisbanen van tennisvereniging Bavel (tvbavel.nl) wordt ieder jaar in de eerste week van de zomervakantie een trainingsweek georganiseerd voor fanatieke jeugdige tenniss(t)ers . Onder leiding van professionele trainers van tennisschool Top Tennis Training Brabant (tttb.nl) kunnen zij (tenminste) voor één week ervaren hoe het is om te trainen als een professional. Iedere dag […]