Sweden Partille Cup 2019 – World of Handball

Het werelds grootste handbaltoernooi wordt al jaren in Zweden gespeeld. Dit jaar was het een bijzondere editie, namelijk het 50-jarig jubileum. Een extra reden voor ons om, samen met Handbalschool Brabant the Netherlands (handbalschoolbrabant.nl), af te reizen naar het Zweedse Göteborg. De stad was een week lang (1 t/m 7 juli) het domein van handballers en handbalsters van over de hele wereld. Waar je ook keek, je zag ‘handbal’. Teams van verschillende nationaliteiten verspreid over de hele stad, wat een (handbal)beleving!

De jongens en meisjes van de handbalschool waren er klaar voor en hadden er duidelijk veel zin in. De eerste wedstrijd die wij mochten aanschouwen was die van de oranjemannen onder 17 jaar. Zij speelden in deze week het Europees kampioenschap U17. Interessant om te zien wat het met de spelers doet als er plotseling ruim 160 Nederlandse supporters langs de kant staan. Voor de jongens en meisjes van de handbalschool ook leuk om alvast het ‘goede voorbeeld’ te kunnen zien. Misschien dat sommigen er stiekem wel een beetje met gemengde gevoelens naar gekeken hebben. Met gedachten als “hier had ik graag willen staan”, “wat gaaf om mijn collega’s/vrienden te zien spelen” of “ik ga er alles aan doen om ook geselecteerd te worden”, maar we merkten vooral dat het motiverend voor ze werkte. Het was een leuke manier om alvast in de (handbal)stemming te komen, die nodig is om het beste uit jezelf te halen.

Het is goed om de tijd te nemen en zo te wennen aan de nieuwe omstandigheden. Omstandigheden zoals bijvoorbeeld ander eten, een ander bed en in dit geval veel meer kamergenoten dan je gewend bent of ‘simpelweg’ de grote stad en de grootsheid van het evenement. Je staat er van te voren misschien niet zo bij stil, maar dat soort zaken kunnen (onbewust) een onverwacht negatieve invloed hebben op je prestatie. Een prestatie die met ‘normale’ omstandigheden de normaalste zaak van de wereld zou zijn, wordt dan plotseling misschien wel een teleurstelling. Het is belangrijk om je juist bij dit soort evenementen daar op voor te bereiden, zodat je meteen goed uit de startblokken kunt komen!

Er werd gewonnen, er werd verloren, er werden feestjes gevierd en er werden hier en daar wat tranen gelaten, maar ondanks de korte momenten van teleurstelling is de goede sfeer haast niet weg geweest. Niet voor niets dat de handbalschool in de aftermovie van de Partille Cup terug te vinden is (partillecup.com) bij één van de vele momenten waarop zij hun collectieve overwinningsdans deden. De meiden van D+ kregen het voor elkaar om letterlijk iedereen mee te laten dansen. Zie je het voor je? Ruim 160 Brabanders, jong en oud, spelers en coaches, het bestuur, supporters, de fysio’s en ja ook de sportpsychologen van Jouw Psychologisch Voordeel (JPV), allemaal dansend op de Zweedse velden.

Afgelopen jaar stonden de mentale trainingen met name in het teken van het ‘optimale arousal-level’. Welke factoren hebben er bijvoorbeeld invloed op jouw spanningsniveau? Hoeveel spanning heb jij nodig om een goede prestatie te kunnen leveren. In welke situatie heb jij juist meer of minder spanning nodig? De week in Zweden was een ideaal moment voor ons (van JPV) om daar de finishing touch aan te geven voor dit seizoen. Bijvoorbeeld door enkele spelers individueel te begeleiden, coaches en andere begeleiders tips te geven over hoe ze het beste met een bepaalde situatie om kunnen gaan en hier en daar het volledige team toe te spreken. Het belangrijkste werk was al gedaan in de voorbereiding, maar ondanks dat konden we zeer nuttig zijn op het strijdveld. Uiteraard hebben we ook inspiratie opgedaan voor het nieuwe seizoen, om op die manier de trainingen van aankomend seizoen nog beter af te kunnen stemmen op wat er in de praktijk nodig is.

Tot slot wil Jouw Psychologisch Voordeel de meiden en jongens van Handbalschool Brabant de Netherlands en de oranjemannen van U17 feliciteren met hun prestaties. Met in het bijzonder de meiden en coaches van U13 en U18, die de finaledag wisten te behalen en het op die manier voor iedereen nog leuker maakten om aanwezig te zijn op zo’n groot evenement. Met als voornaamste compliment dat ze tot en met de laatste wedstrijd zich mentaal sterk hebben getoond, dat wat voor ons het belangrijkste is. Gefocust en strijdlustig, balancerend op het optimale arousal-level.

Wat jouw voorgangers van mij vinden

"Ik vind de actieve aanpak die JPV hanteert erg prettig. De workshop over doelen stellen slaat ook echt aan bij mijn groep. Verder denk ik dat spelers er onbewust meer mee bezig zijn dan we denken. Ik ben van mening dat het werk van JPV een toegevoegde waarde is voor de organisatie Handbalschool Brabant the Netherlands."

Hans de Rooij

Technisch coördinator & trainer Handbalschool Brabant the Netherlands

"Jitze weet door middel van een goede analyse heel goed bruikbare handvatten mee te geven die je als sporter helpen beter te presteren. Of je nu ergens tegenaan loopt of gewoon eens wilt ervaren wat je door middel van sportpsychologie kunt verbeteren, ik ben overtuigd dat zijn tips en trics je kunnen helpen tijdens je training en wedstrijd. Hij is betrokken en altijd bezig zichzelf te ontwikkelen volgens de nieuwste inzichten, waardoor je echt een team wordt en samenwerkt voor betere prestaties."

Joep Staps

Multi-atleet

"Je merkt goed dat de spelers die er echt iets mee kunnen er ook gebruik van maken, dat wil zeggen dat er vertrouwen is in JPV en dat is erg positief. Het is goed dat spelers er op deze leeftijd mee bezig gaan om er later profijt van te hebben. De samenwerking is erg prettig en de nuchtere aanpak van JPV spreekt me heel erg aan. Het zorgt ervoor dat de spelers de soms wat zweverige psychologie ook echt begrijpen en kunnen toepassen in de praktijk."

Duncan van Cauter

Trainer Handbalschool Brabant the Netherlands