Portfolio:

Sweden Partille Cup 2019 - World of Handball 1

Sweden Partille Cup 2019 – World of Handball

Het werelds grootste handbaltoernooi wordt al jaren in Zweden gespeeld. Dit jaar was het een bijzondere editie, namelijk het 50-jarig jubileum. Een extra reden voor ons om, samen met Handbalschool Brabant the Netherlands (handbalschoolbrabant.nl), af te reizen naar het Zweedse Göteborg. De stad was een week lang (1 t/m 7 juli) het domein van handballers en handbalsters van over de hele wereld. Waar je ook keek, je zag ‘handbal’. Teams van verschillende nationaliteiten verspreid over de hele stad, wat een (handbal)beleving!

De jongens en meisjes van de handbalschool waren er klaar voor en hadden er duidelijk veel zin in. De eerste wedstrijd die wij mochten aanschouwen was die van de oranjemannen onder 17 jaar. Zij speelden in deze week het Europees kampioenschap U17. Interessant om te zien wat het met de spelers doet als er plotseling ruim 160 Nederlandse supporters langs de kant staan. Voor de jongens en meisjes van de handbalschool ook leuk om alvast het ‘goede voorbeeld’ te kunnen zien. Misschien dat sommigen er stiekem wel een beetje met gemengde gevoelens naar gekeken hebben. Met gedachten als “hier had ik graag willen staan”, “wat gaaf om mijn collega’s/vrienden te zien spelen” of “ik ga er alles aan doen om ook geselecteerd te worden”, maar we merkten vooral dat het motiverend voor ze werkte. Het was een leuke manier om alvast in de (handbal)stemming te komen, die nodig is om het beste uit jezelf te halen.

Het is goed om de tijd te nemen en zo te wennen aan de nieuwe omstandigheden. Omstandigheden zoals bijvoorbeeld ander eten, een ander bed en in dit geval veel meer kamergenoten dan je gewend bent of ‘simpelweg’ de grote stad en de grootsheid van het evenement. Je staat er van te voren misschien niet zo bij stil, maar dat soort zaken kunnen (onbewust) een onverwacht negatieve invloed hebben op je prestatie. Een prestatie die met ‘normale’ omstandigheden de normaalste zaak van de wereld zou zijn, wordt dan plotseling misschien wel een teleurstelling. Het is belangrijk om je juist bij dit soort evenementen daar op voor te bereiden, zodat je meteen goed uit de startblokken kunt komen!

Er werd gewonnen, er werd verloren, er werden feestjes gevierd en er werden hier en daar wat tranen gelaten, maar ondanks de korte momenten van teleurstelling is de goede sfeer haast niet weg geweest. Niet voor niets dat de handbalschool in de aftermovie van de Partille Cup terug te vinden is (partillecup.com) bij één van de vele momenten waarop zij hun collectieve overwinningsdans deden. De meiden van D+ kregen het voor elkaar om letterlijk iedereen mee te laten dansen. Zie je het voor je? Ruim 160 Brabanders, jong en oud, spelers en coaches, het bestuur, supporters, de fysio’s en ja ook de sportpsychologen van Jouw Psychologisch Voordeel (JPV), allemaal dansend op de Zweedse velden.

Afgelopen jaar stonden de mentale trainingen met name in het teken van het ‘optimale arousal-level’. Welke factoren hebben er bijvoorbeeld invloed op jouw spanningsniveau? Hoeveel spanning heb jij nodig om een goede prestatie te kunnen leveren. In welke situatie heb jij juist meer of minder spanning nodig? De week in Zweden was een ideaal moment voor ons (van JPV) om daar de finishing touch aan te geven voor dit seizoen. Bijvoorbeeld door enkele spelers individueel te begeleiden, coaches en andere begeleiders tips te geven over hoe ze het beste met een bepaalde situatie om kunnen gaan en hier en daar het volledige team toe te spreken. Het belangrijkste werk was al gedaan in de voorbereiding, maar ondanks dat konden we zeer nuttig zijn op het strijdveld. Uiteraard hebben we ook inspiratie opgedaan voor het nieuwe seizoen, om op die manier de trainingen van aankomend seizoen nog beter af te kunnen stemmen op wat er in de praktijk nodig is.

Tot slot wil Jouw Psychologisch Voordeel de meiden en jongens van Handbalschool Brabant de Netherlands en de oranjemannen van U17 feliciteren met hun prestaties. Met in het bijzonder de meiden en coaches van U13 en U18, die de finaledag wisten te behalen en het op die manier voor iedereen nog leuker maakten om aanwezig te zijn op zo’n groot evenement. Met als voornaamste compliment dat ze tot en met de laatste wedstrijd zich mentaal sterk hebben getoond, dat wat voor ons het belangrijkste is. Gefocust en strijdlustig, balancerend op het optimale arousal-level.

Mogelijk vind u dit ook interresant:

Prof voor een week – Tennis Vereniging Bavel 3

Prof voor een week – Tennis Vereniging Bavel

Op de tennisbanen van tennisvereniging Bavel (tvbavel.nl) wordt ieder jaar in de eerste week van de zomervakantie een trainingsweek georganiseerd voor fanatieke jeugdige tenniss(t)ers . Onder leiding van professionele trainers van tennisschool Top Tennis Training Brabant (tttb.nl) kunnen zij (tenminste) voor één week ervaren hoe het is om te trainen als een professional. Iedere dag […]

Fontys & Sportcentrum Radboud University Nijmegen 5

Fontys & Sportcentrum Radboud University Nijmegen

Het succes van mijn “stage” bij het sportcentrum van de Tilburgse Universiteit kreeg al snel een vervolg. Met als projectleider Nicole Ebben, docente op Fontys Hogeschool HRM & Psychologie, en enkele studenten van dezelfde opleiding, zijn we een project gestart in samenwerking met het Sportcentrum van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ruim een jaar hebben […]

Succesverhaal Frank Verdonschot 7

Succesverhaal Frank Verdonschot

Naast het bieden van persoonsgerichte oplossingen voor prestatievragen en het geven van clinics en trainingen is Jouw Psychologisch Voordeel actief bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het meewerken aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van de gehele sector. Met name het ondersteunen van de volgende generatie performance coaches is hierbij […]